Contacto
93 467 32 44
info@ruthtravel.es

cronicas

japon paisajes y tradiciones del imperio de los sentidos

CRÓNICAS: JAPÓN: PAISAJES Y TRADICIONES DEL IMPERIO DE LOS SENTIDOS

Ruth Travel – Japó – 18 a 31/10/2015.

Quan l’any passat ens van informar del viatge, no ho teníem gaire clar, malgrat que totes i les diferents informacions eren positives.

D’entrada però ja hi havia un punt prou positiu, doncs bona part del grup ja ens coneixíem. I evidentment, ens apuntem.

Bé, ja estem a punt d’emprendre el viatge amb els dubtes de sempre: quin temps ens farà ?, quina roba s’ha de col·locar a les maletes ?. La informació que tenim és de que tindrem bones temperatures, encara que una mica baixes. Plourà ?, al Japó hi pot ploure tot l’any.

Ja estem a 18 d’octubre, tot està a punt. Des de diferents indrets i a l’hora prevista ens trobem tots a l’aeroport del Prat. Desprès d’un grapat d’hores de viatge en avió, via Estambul, per fi arribem a Osaka, on la guia local, Srta. Tere, ens dona la primera bona notícia, és que tindrem bon temps durant tots els dies d’estada al Japó.

A continuació descriuré sense analitzar un per un, tots els llocs visitats, doncs seria una feina molt complexa, llarga i feixuga. 

OSAKA: 2 nits – Visites: El castell d’Osaka, l’edifici Umeda Sky, el mercat de Kuromon, l’acuari Kaiyukan i la zona comercial Dotombori. 

HIROSHIMA: 1 nit – Viatge d’Osaka a Hiroshima en tren bala. Aquesta ciutat és sobradament coneguda pel tràgic succés del 6 d’agost del 1945, amb l’explosió de la primera bomba atòmica. El Visita al Parc Commemoratiu de la Pau, amb monuments com el Cenotafi, la Flama de la Pau, el dedicat a la Pau dels Nens, el de Memòria dels Coreans i Museu Memorial de la Pau; com no pot ser d’altra manera, també es visita la Cúpula de la Bomba Atòmica o Genbaku Domu, restes de l’edifici i mes conegut del mon per estar situat a 600 metres sota l’epicentre de l’explosió, declarat Patrimoni de la UNESCO el 1996.    

Visita a l’illa de Miyajima, en ferri, del Santuari Sintoista Itsukushima, presidit per un gran torií flotant i els cérvols entre els visitants. 

KYOTO – 3 nits – Viatge de Hiroshima a Kyoto en tren bala.Visites: Castell de Nijo amb el seu jardí Ninomaru, el temple budista Kodaiji, el barri Gion on encara hi ha les famoses geishas úniques de tot el Japó, el temple Zen Kiyomizu conegut com el Pavelló Daurat a la vora d’un llac i rodejat d’un immens jardí, el temple de Kinkaku-Ju, el Temple Zen Tyoan-Ji amb el célebre jardí de pedra, el mercat Nishiki i el Santuari shinto Heian amb el seu gran jardí. 

NARA – En autocar anem a la ciutat de Nara per visitar el temple budista Todaiji que alberga l’estàtua de bronze mes gran del Gran Buda Vairocana, en el recinte hi ha els cérvols sika que vaguen lliurement. El parc urbà Nara Coen, el mes gran del Japó, també amb els cérvols domesticats; el gran Santuari sintoista Kasuga i el recinte del temple Kofuku-ji.

De tornada a Kyoto visitem el Santuari Shintoista de Fushimi-Inari, amb els seus passadissos de 4 Km. coberts per torii, aquest santuari està dedicat a l’arròs i el sake i a la guineu com a missatger a la terra. 

KANAZAWA – 1 nit - Viatge de Kyoto a Kanazawa en tren exprés. Visitem un dels tres millors jardins del Japó, el Kenroku-En, que segons la tradició xinesa conté les 6 propietats: perfecció, aïllament, amplitud, artificialitat, antiguitat, aigua abundant i amplies vistes. L’antic barri Nagamachi dels samurais, on visitem la antiga residencia de la família Nomura; visitem el barri Higashi Chaya-Gai de geishas amb famoses cases de té i entrem a la casa de Geishes Shima. 

SHIRAKAWA-GO – En autocar cami de Takayama, parem a la vila històric de Shirakawa-Go, declarat patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1995, per les seves cases típiques amb teulada de palla. 

TAKAYAMA – 1 nit – Visitem el museu folklòric de Kusakabe, dedicat a l’artesania popular. Desprès visitem el Takayama Yatay Kaikan, on es mostren les 4 millors carrosses premiades al Festival de Tardor local, que tenen centenars d’anys i amb excelents decoracions. Visitem passejant el carrer Kami-Sannomachi, nicli antic de la ciutat, el mercat matinal Jinya-mae i l’antic i únic edifici oficial del clan Kanamori. 

KAMIKOCHI – Parc Nacional Chubu-Sangaku, Dinar en plena natura i amb companyia, fora del restaurant, dels monos. 

KOFU- Yumura Onsen – 1 nit – Al hotel banys termals i vestits com autèntics japonesos sopar a l’estil tradicional dels ryokans. 

MONT FUJI – En autocar camí de Hakone, visitem el Mont Fuji de 3.776 m., arriban al 5e. estació a 2.305 m. 

HAKONE – Mini creuer pel llac Ashi, pujada en telefèric al cim del mont Komagatake. 

TÒQUIO – 3 nits – Visitem el Parc Nacional de Nikko amb el Llac Chuzenji-ko i la seva cascada Kegon-no Taki.

La ciutat de Nikko, un indret considerat el mes interessant del país nipó i patrimoni de la Humanitat el 1999, amb el santuari sintoista Meiji Jingu, el santuari sintoista de Toshogu, la Pagoda de Gojunato, el Shinkyusha on hi ha les figures del Tres Micos Savis o Mítics, tapant-se amb les mans els ulls, les orelles i la boca.

Aquesta nit sopem al restaurant giratori del hotel.

Passeig per la Plaça del Palau Imperial amb el pont Nijubashi que don accés al palau imperial.

El temple Senso-Ji; la Torre de Tóquio, de 315 m., considerada el símbol de la ciutat, amb una meravellosa vista de 360º.

Visitem el Kaminarimon o Porta del Tró, Hozomon o Porta del Tresor amb el gran encensar O-Koro.

Hem visitat els carres al voltant del Mercat de Peix Tsukiji, famós per les seves subhastes del maguro (tonyina d’aleta blava). 

Conclusions del viatge:

 • El primer que m’ha sorprès és la netedat i pulcritud en general, fins i tot en els carrers de restaurants o botigues de venda de menjar està tot molt ben presentat i sense massificació. Pels carrers no es veu cap burilla, papers, fulles d’arbres, net talment com si acabessin de netejar-ho.
 • Fins i tot l’aigua corrent és saludable, no hi ha necessitat de que sigui embotellada.
 • El menjar, amb caràcter general podem dir que hem tingut qualitat i quantitat, salvant les diferències respecte a la cuina de casa nostra.
 • Pel carrer es veuen algunes persones que porten mascareta, diuen que és per previsió.
 • Es respecta, com no ho he vist en lloc, el espai vital de cada persona, la gent no s’amuntega davant dels semàfors que es respecten totalment, encara que no passi cap vehicle. Amb els vehicles que circulen també passa el mateix, tots guarden la distància prudencial amb el vehicle de davant.
 • Un altre detall molt important, no es veu cap captaire, ni persones desnodrides o malaltes.
 • La sensació de seguretat és excepcional, no cal deixar el passaport ni diners a la caixa forta de l’habitació del hotel.
 • Tothom vesteix correctament, tant homes com dones i sorprèn veure moltes dones i alguns homes amb vestits tradicionals pel carrer.
 • Sorprenent, hem tingut la sort de veure tres núvies, nens de cinc anys a punt de fer la cerimònia d’iniciació religiosa i un nadó en braços de la seva àvia per ser batejat, tots ells i elles amb vestits tradicionals com si estesin al segle XVIII.
 • Els viatges amb tren bala perfectes, puntuals, espaiosos, nets i amb la sorpresa de la reverència del revisor quan surt del vagó.
 • En general la reverència, com a símbol de respecte, és practica a tots els nivells, entrada i sortida de restaurants, hotels, tendes, .....
 • Espiritualitat, doctrina i religió: Quan portes uns pocs dies al Japó, et dons compte de l’espiritualitat dels nipons, en part degut possiblement a la quantitat de temples sintoistes i budistes que hem visitat, però la sensació és de que cada ciutadà d’aquest país i la societat en general no tenen necessitat de cap religió occidental. El respecte propi i cap als demès forma part de la seva vida quotidiana, no necessiten cap deïtat ni santedats, i és el reflex de les dues religions predominants, el sintoisme i el budisme, amb uns principis mes filosòfics que religiosos. Pel que hem vist s’ha accepta la religió catòlica però de cap manera la musulmana, que els hi sembla mes una secta fanàtica i no una creença d’agermanament dels pobles.
 • La nostra impressió final és que aquest viatge ha sigut molt mes agradable i complert del que creiem en principi, la majoria dels dies ens llevàvem a les 2/4 de 7 del matí, per complir el programa previst, qüestió que s’ha complert totalment. A mes, reconeixem que degut al bon gust que ens ha deixat, a diferència de tots els altres països que hem visitat, no descartem que en un futur puguem tornar-hi. No hi ha cap nota negativa, totes han sigut positives. Un 10 pel país, per la encantadora i simpàtica guia Nori-Co, que ens va acompanyar des del 2on. dia i per l’organització del viatge portada a terme per Ruth Travel.  

Conxita i Josep.  

JAPÓN: PAISAJES Y TRADICIONES DEL IMPERIO DE LOS SENTIDOS